Sig det med pandekager

Ja, i vores familie er vi mere til spiselige fejringer, selvom blomster da bestemt også er flotte. Pandekager er blevet en slags tradition, de er altid på bordet til næsten alle festlige lejligheder i huset. Vi har før gjort det sådan, at gæsterne tog tilbehør med og det har godt nok været interessant. Vi har haft syltede pærer med sirup, blåbærmousse, hjemmelavet lakridsis og meget meget mere. Det er altsammen rigtig lækkert og spændende, men, skal jeg være helt ærlig, så er jeg faktisk mest til klassikeren med syltetøj på. Jeg putter ikke engang sukker på. Jeg putter faktisk ikke engang sukker i dejen.

Jeg får altid ros for mine pandekager, så jeg tænkte, at jeg lige ville dele min opskrift og fif med jer. Hvis I er til tynde, lidt sprøde pandekager, så er de her helt perfekte! Fordelen ved tynde pandekager frem for tykke, er at man kan spise rigtig mange af dem og derfor få prøvet meget forskelligt fyld – totalt win!
Men det tager så også ret lang tid at lave dem. Hvis jeg skal lave mere end dobbelt portion, plejer jeg at have gang i to pander på én gang.

Af én portion, plejer jeg at få omkring 9 pandekager, og det er jo ikke mange, med fire mennesker i huset. Antallet afgøres af hvor stor din pande er og hvor tynde du laver pandekagerne. Jeg kan godt lide ret store pandekager, så min pande er ?? cm i diameter.

Der er mange fif, når man skal lave pandekager og de er næsten vigtigere end opskriften. Jeg skal prøve at huske at skrive alt det jeg gør. Jeg bruger i øvrigt en jernpande (ikke støbejern) men det burde nu ikke være så vigtigt.
Opskrift:
1 portion = 9 pandekager

150 g mel
3,5 dl mælk
2 æg

smør til stegning

variationer: man kan tilføje sukker, lidt salt eller lidt kanel, for at variere smagen. Som sagt synes jeg tilbehøret giver smagen:)
Jeg bruger altid minimælk. Det gør dejen meget let, så den er nem at “tippe” rundt på panden.

Det hele piskes grundigt sammen, til der ikke er nogen klumper. Panden varmes op til omkring 6 ud af 9 og der smeltes en klat smør på den. løft og drej panden, så smørret løber ud og dækker hele panden. Det må ikke blive brunt og ryge, så er panden for varm.
Dejen tages op med en suppeske og hældes på panden, der straks drejes rundt, så dejen løber ud og dækker hele panden. Drej ikke for hurtigt, men “følg dejen” og lad den fylde alle huller. Eventuelle huller kan fyldes bagefter.
Prøv dig frem, hvor meget dej der skal til at dække din pande. Skeen skal nok fyldes ca ⅔ op.
Pandekagen ligger og bager til al dejen er fast og den har fået farve i kanten. Her må man også prøve sig lidt frem med varmen, så den ikke brænder på men heller ikke er 1000 år om at blive færdig. Hvis man er over det hele tiden, kan man godt have en god varme på.
Vend pandekagen og bag den lidt på den anden side. Typisk skal den ikke have så længe, den skal bare lige have farve.
Læg den færdige pandekage på et ildfast fad, for eksempel et fad som dette [aff link ], så du senere kan sætte stakken direkte i ovnen og holde den varm.

Jeg putter smør på mellem hver pandekage. Der er også nogen der smelter en ordentlig klat smør og putter det i dejen. Så skulle den være så “fedtet” at den ikke behøver mere. Jeg synes dog ikke, jeg kan få det til at virke. Men prøv jer frem:)