Børnefødselsdag = chokoladekagetog

Da jeg var barn, var det en tradition i mange år, at vores mor lavede et tog af chokoladekage. Med hjul af vingummi og skorsten af lakrids. Så da min ældste i en alder af 2 blev enormt glad for Thomas Tog, var det jo klart at han skulle have samme slags tog, til sin 3 års fødselsdag. Og så var traditionen startet. Til hans 5 års skulle han bare have det tog, basta 🙂
Vi har udviklet konceptet lidt over årene. Til hans 4 års fødselsdag, fandt mormor på at vi skulle lave togskinner til toget, så det er en ny tradition. Det kan heldigvis klares med papir og tusch. Og så skal der selvfølgelig en overskæring med – den finder vi i kassen med briotog.
Denne gang fandt han på at der skulle passagerer på vognene, så lur mig om det ikke også skal med fra nu af. Jeg gruer for de næste år, gad vide hvad han finder på. Og hvad så, når lillebror kommer på banen?

IMG_1322

IMG_1320 IMG_1321

Jeg er ikke så fingernem med marcipan og fondant, så jeg er virkelig glad for at han synes det er ok med en helt “almindelig” chokoladekage. Og så fik vi selvfølgelig også pandekager og frugtfad – også nogle gode traditioner.

Han havde en rigtig herlig dag med masser af gode venner, gode gaver og god kage.

Hvad er jeres fødselsdagstraditioner?

Edit:
Der har været noget efterspørgsel for opskrift på toget, så jeg har opdateret indlægget. Sikke en service 😉

Det er faktisk meget nemt at lave toget. Jeg har brugt den klassiske “Klassens-time-kage” – I ved, den fra folkeskolen. Den er bare så nem at arbejde med og er en sikker vinder hver gang. Opskriften står nederst og er hentet fra Arla.dk

Når kagen er bagt, skal den køle et par timer. Så kan man skære den ud i passende stykker. Hjulene og passagererne er limet på med glasur – lavet af flormelis og _meget_ lidt, lunken vand. Lokomotivet er to stykker limet sammen og så seks hjul og en lakrids. Kulvognen kan være lidt svær at skære ud, men vær forsigtig, så går det nok. Som kul kan man bruge næsten alle slags lakrids, for eksempel de samme som skorstenen. Hvis de er for store, klipper man dem bare i stykker.

Til hjulene plejede vi at bruge pesetos fra Haribo, men jeg kunne ikke finde dem denne gang, er de helt udgåede eller kiggede jeg forkert?
Jeg har set de findes i matadormix-poserne, men man skal købe mange poser, for at få nok til 4 hjul på 16 vogne – og jeg er faktisk ikke så vild med alt det andet i de poser.
Vi har så fundet nogle lidt større og lidt hårdere vingummi i bland-selv-slikket i Føtex. Der skulle vi alligevel have skorstenen. De kan gå med udseendet, men de ER ikke lige så gode, så næste år tror jeg at jeg må ofre at købe matadormix. Med mindre jeg finder pesetos-poserne; giv endelig et preg i kommentarerne, hvis I har set dem nogen steder!

Opskrift på Klassens-time-kage.
Ingredienser:

250 g blødt smør
350 g sukker (ca 4 dl)
4 æg
500 g hvedemel
4 ½ tsk bagepulver
1 dl kakao
3 tsk vaniljesukker
3 dl mælk

Tips:
smørret skal ikke være smeltet, bare taget ud af køleskabet 15 minutter før du skal bruge det.
Brug endelig ikke en alt for stor eller for lille bradepande, da dejen ellers ikke hæver ordentligt.

Fremgangsmåde:
Rør smør og sukker godt sammen. Tilsæt æggene ét af gangen og rør dejen godt ind imellem. Bland mel, bagepulver, kakao og vaniljesukker sammen og rør det i dejen skiftevis med mælken. Hæld dejen i en smurt bradepande, ca 30 x 40 og bag kagen nederst i ovnen.

bagetid:
ca en time ved 175 grader – uden varmluft

Susanne

6 Comments

  1. Hold da op, hvor er det et flot tog! Hvilken opskrift har du brugt til chokoladekagen?

  2. Ej, sådan et tog må min nevø da have, han er fuldstændig pjattet med tog. Har du bare sat hjulene fast med glasur?

  3. Ja tak, også gerne en opskrift til mig 🙂 Der er mange opskrifter på chokoladekage derude, men det vil være rart med en man ved virker.

  4. Nej hvor er det fint! Mon man kan lave det til et Thomas Tog med lidt fondant?

    • dét skal jeg ikke kunne sige, det er som sagt ikke min stærke side. Måske kan du finde nogle fif på youtube eller nogle af de flotte kagesider rundt omkring.

  5. your wish is my command! så er bloggen opdateret med opskriften 🙂

Comments are closed.